X

Служба Догляду

ua
ru

Профілактика і лікування пролежнів

Профілактика і лікування пролежнів

Пролежні можуть бути болісними і навіть смертельними. Але кілька простих кроків можуть запобігти їх виникненню та розвитку.

Ми не здогадуємося, як багато ми рухаємося, коли спимо. Ми часто повертаємося, міняємо положення рук, ніг і всього тіла. Ці рухи постійно перерозподіляють тиск між нашим тілом і матрацом.

Але, коли ми прикуті до ліжка через хворобу або травми, ми рухаємося дуже мало, а іноді, взагалі нерухомі. В результаті наростає тиск на певні ділянки тіла, особливо на ті, де виступають кістки. Наприклад, близько сідниць і п'ят, якщо ми лежимо на спині або, якщо на боці - це стегна і гомілки.

Всього за кілька годин, цей тиск може стиснути капіляри, які доставляють кров до шкіри і прилеглих тканин. Без нормальної циркуляції крові немає надходження кисню і виведення з організму продуктів обміну речовин. Шкіра і прилеглі тканини починають травмуватися і можуть в кінцевому підсумку відмерти. Так з'являються пролежні.

Як мінімум, пролежні заважають відновленню, тому госпіталізація триває довше, ніж могла б. Пролежні, найчастіше, болючі і, як і з будь-яким іншим типом відкритих ран, створюють велику ймовірність для інфекцій, які можуть поширитися на прилеглу шкіру, більш глибокі тканини, кістки і кров. Руйнування тканин від великих пролежнів може привести до втрати рідини і білка, в результаті чого виникає зневоднення і виснаження.

Пролежні є причиною смерті кількох тисяч лежачих хворих щороку. Але, деякі експерти стверджують, що офіційні дані недооцінюють рівень смертності, оскільки пролежні можуть привести до зараження крові (сепсису) та іншим смертельним патологіям, які призводять до летального результату. Кілька років тому щорічне число «безпосередньо пов'язаних з пролежнями» смертей було більше 8000 випадків на рік. Хороша новина, що показники смертності від пролежнів покращилися з середини 1990-х років завдяки поліпшенню профілактики і лікування.

Хто в групі ризику?

У будь-якої людини може з'явитися пролежень, якщо він нерухомо лежить. Але ризик набагато нижче, якщо є можливість рухатися, хоча б трохи. Здорові люди змінюють положення рефлекторно, коли їх мозок обробляє імпульси, що на ділянці тіла посилюється тиск. Люди, які перебувають без свідомості, в комі або страждають деменцією, можуть пропустити ці сигнали.

Умови, які впливають на кровотік і кровообіг - діабет, дуже низький кров'яний тиск, захворювання периферичних судин - також роблять людей уразливими. Кал і сеча також дратують тканини шкіри, тому пролежні часто є проблемою для людей з нетриманням калу або сечі.

Хоча дві третини всіх пролежнів зустрічаються у людей старше 70 років, сам по собі вік не є фактором ризику. Швидше, саме хвороби, які приходять з віком, роблять літніх людей уразливими.

Лікування пролежнів

Як і інші рани, пролежні повинні бути чистими і належним чином покриті. Пов'язка не повинна бути сильно вологою. Може знадобитися видалення мертвої тканини, тому що це може перешкодити клітинам, які намагаються сформувати нову, здорову тканину. Робити це доведеться кілька разів.

Але набагато краще вжити заходів, щоб запобігти появі пролежнів. Профілактика-краще лікування. Це особливо вірно в цьому випадку. Практика показує, що навіть якщо ви вилікуєте пролежень, є велика ймовірність, що він повернеться, частота рецидивів дуже висока. І це, не кажучи вже, про біль і ризик зараження.

Превентивні заходи

Так що ж робити, щоб запобігти пролежням.

Вибір Опорної поверхні (матраца). Опорні поверхні включають у себе матраци та додаткові підкладки, які покривають їх. Існує кілька типів «динамічних» поверхонь, які механічно змінюють тиск під пацієнтом. Деякі працюють, змінюючи тиск повітря в матраці. Наприклад, матраци, які містять силіконові кульки, які розріджуються при прокачуванні через них повітря. Також є матраци з підкладками і гофрованими поверхнями.

Зміна Положення (переміщення). Для профілактики пролежнів рекомендують переміщати нерухомого пацієнта кожні дві години. Якщо пацієнт не може поміняти своє положення, то медичний персонал або доглядальниці повинні зробити це за нього.

Турбота про шкіру. Суха шкіра може бути фактором ризику для виникнення пролежнів. Тому краще стежити за вологістю шкіри, не допускати пересихання.

Які вжити заходи?

Що можуть зробити сім'я, близькі та доглядальниці для хворого:

  • Якщо близька людина знаходиться в лікарні, переконайтеся, що його часто перевертають, змінюють положення тулуба, рук, ніг, навіть у відділенні невідкладної допомоги. Попросіть подушки, щоб була можливість лежати в різних позах. Тримайте ноги пацієнта не на п'ятах, використовуючи подушки під литковими м'язами.
  • Слідкуйте за ранніми стадіями пролежнів. П'яти і область навколо сідниць є місцями підвищеного ризику. Якщо шкіра стає червоною, а при натисканні стає білою, значить утворюється пролежень. Шкіра також може бути теплою і твердою.
  • Якщо ви вважаєте, що бачите утворення пролежнів, вкажіть на це медсестрі або лікарю.
  • Навіть якщо немає ознак пролежнів, переконайтеся, що вживаються профілактичні заходи. Тримайте шкіру вологою, тому що тертя теж викликає пролежні, не тільки тиск. Будь-який недорогий зволожуючий крем без запаху може допомогти.
  • Використовуйте спеціальні матраци.
  • Недоїдання є поширеною проблемою для літніх пацієнтів з пролежнями або без них. Переконайтеся, що ваша рідна людина їсть досить.
  • Залучайте до догляду за хворими кваліфікованих доглядальниць, які забезпечать профілактику і допоможуть запобігти пролежні. Служба Догляду «Нова Допомога» направить до вашої рідної людини досвідченну доглядальницю.
Ця сатья може допомогти комусь в скрутні часи. Не забудьте поділитися нею в соц.мережах!

Прочитайте ще одну дуже корисну статтю.
Додати відгук
Ім`я
Ваш відгук